Minder moeten. Meer van jezelf zijn.

Bijna anderhalf jaar geleden reed ik (Mirella) de Vulikerweg in Diepenveen op, voor een afspraak met Gerjan Ananias, zakenrelatie en goede vriend, die mij uitnodigde op een heel bijzondere locatie. Via de lange oprijlaan, omrand door prachtige hoge bomen, kwam ik uit bij een indrukwekkend oud klooster met omliggend landgoed. Vanaf het moment dat ik onder de poort doorstapte van Abdij Nieuw Sion, was ik onder de indruk van de plek en overviel me een bijzonder soort rust. Het voelde alsof ik een wereld instapte, waarbij ik al mijn taken en drukte uit mijn hectische leven buiten mocht laten en even bij mezelf mocht zijn. Het werd het begin van een mooi verhaal en een nieuw avontuur.

Contact met de natuur

Gerjan leidde me rond door de kloostergangen en vertelde me dat de laatste monniken die het klooster Sion bewoonden pas in 2015 vertrokken waren naar Schiermonnikoog en een adbij in België. We liepen door de berceau (een loofgang, met bomen overdekt pad), door de moestuin en door de naastgelegen Engelse tuin. We spraken over vroeger en nu. Over het belang van rust en natuur in ons drukke bestaan. Ook al probeer ik met mijn gezin veel naar buiten te gaan, zelf regelmatig te wandelen en gezond te leven, toen hij zei: ‘we zijn het contact met onze natuur een beetje kwijtgeraakt’, voelde ik precies wat hij bedoelde. Na deze mooie ervaring, reed ik de oprijlaan weer af.. zo mijn drukke leven weer in!

Het moest anders

Gerjan was naast zijn werk in de verzuim- en re-integratiesector, bezig met een opleiding als natuurgids. Ondertussen kwamen wij een aantal keren vaker bij elkaar in Abdij Nieuw Sion, waar Gerjan me steeds meer liet kennismaken met de kracht van de natuur en waar het klooster steeds meer als ‘thuiskomen’ begon te voelen. Ik ontmoette in augustus van 2019 ook Alison Gooiker, zij woont vlakbij het klooster en was HR-adviseur. We deelden onze ervaringen en vertelden elkaar dat we andere mensen om ons heen ook dat gevoel van ‘echte rust’ wilden laten ervaren, in de schoonheid van die Sallandse natuur. We hadden zoveel vrouwen in onze omgeving die ‘op omvallen stonden’ door alle rollen en taken die ze hebben, dat we een idee van Gerjan omarmden om er een programma van te maken! En bewijslast genoeg.. ! Dat stress, spanning en de tijd waarin we leven ook in het bedrijfsleven zorgt voor verzuim en hoge risico’s op burn-out of erger. 

Basis leggen voor échte verandering

We gingen daarop in onze vrije uren – naast onze andere werkzaamheden – aan de slag. Met de  achtergrond van ons drieën werd een netwerk van professionals en adviseurs aangehaakt, die zoveel energie gaven op het onderwerp, dat er al snel een aantal centrale thema’s ontstonden en het programma een steeds vastere vorm kreeg. Waarbij we één ding heel belangrijk vonden: het effect van het programma moest blijvend zijn. En niet bij het afrijden van de oprijlaan een ‘leuk event’ zijn geweest. De basis leggen voor échte verandering.. dat werd onze uitdaging. 

Een 3 + 2-daagse voor vrouwen 

Dat we ons in eerste instantie op vrouwen wilden richten, was voor Alison en mij ook duidelijk. We konden het programma uit eigen ervaring en behoefte vorm geven. Iedereen in mijn omgeving vond mij trouwens ‘de ideale deelnemer aan mijn eigen programma’😊, maar stond zelf ook te popelen om deel te nemen. Een paar dagen ‘ontsnappen’ en in alle rust reflecteren en leerzame en leuke workshops volgen leek een fantastisch vooruitzicht: echt een cadeautje voor jezelf.

Maar plots uit je veeleisende drukke leven het klooster binnenlopen voelde ook wel als een harde overgang. Dus werd de Me.-scan als startpunt gekozen. Een mooie (arbeids)psychologische basis om op te door te werken in de eerste dagen van het programma. Na een periode van een maand rust, zouden we in een 2-daagse opvolging geven aan nieuwe intenties en gedragsverandering. Met wederom experts op de deelgebieden! En de mogelijkheid om achteraf contact te houden om onze ervaringen te delen.. met inhoudelijke terugkomsessies. 

Klaar met het moeten

In januari 2020 doopten wij ons initiatief ‘JIJ MAG’, want we waren klaar met ‘alleen maar moeten’. 

We gaven onze inhoud een naam, een gezicht en een website. Helaas kwam net voor onze livegang begin maart, corona in de wereld en zette ons leven op zijn kop. We hoeven jullie niet uit te leggen wat dit betekende voor intensieve samenkomsten met vrouwen. Maar ook de abdij ging tijdelijk op slot. Er was wel één voordeel: veel mensen kwamen vanuit zichzelf tot rust óf gingen meer – wandelend – de natuur in. De urgentie werd bevestigd. Wat wilden we dit graag allemaal zo houden: ook ná de coronatijd.

JIJ MAG voor Zorgverleners

Omdat we niet wisten of bijeenkomsten in 2020 nog mogelijk zouden zijn, zetten we ons enthousiasme om in de ‘even afwachten-modus’. Tot er vraag/behoefte kwam uit het zorgveld. Van mensen in onze omgeving die overvraagd werden als zorgverlener in coronatijd en behoefte hadden aan ‘ontsnapping, reflectie en rust’. We zijn toen aan het werk gegaan met een nieuw idee, waaruit een adaptie op het 5-daagse vrouwenprogramma ontstond: JIJ MAG voor Zorgverleners (een 3-daagse).

Avontuur begonnen!

En deze week is ons avontuur begonnen. De site is live en de data voor twee programma’s (alleen voor zorgverleners) staan open om de eerste deelnemers te verwelkomen. Maar we werken natuurlijk ook keihard aan een aantal data om begin 2021 te starten met het vrouwenprogramma! Om op de hoogte te blijven, kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Ook kun je onze bedrijfspagina JIJ MAG volgen op LinkedIn.

Kennismakings- en inspiratieworkshop 

We willen je binnenkort, los van de programma’s, graag uitnodigen in Abdij Nieuw Sion voor een rondleiding en de schoonheid van het klooster en omliggende natuur met je delen. Je kunt ook deelnemen aan een inspiratieworkshop waarin je met een opdracht de natuur ingaat en gaat  genieten van een gezonde, vitale lunch. Houd de agenda in de gaten of onze nieuwsbrief. 

Maar bovenal ben ik ook geïnteresseerd in jouw verhaal, jouw tips of inspiratie. Om beter in balans te komen, met meer energie door het leven te gaan, vitaler te worden, bewuster keuzes te maken, gezonder te leven en dat omzetten in blijvend gedrag.  Neem dan contact met me op via info@jijmag.nu of 06 4308 67 13. 

JIJ MAG biedt ontwikkelingsprogramma’s voor werkenden die mentale of fysieke druk ervaren in werk en privé. Wij geloven erin dat je door verbinding met de natuur, jezelf ont-moet. Het bewust maken van de juiste keuzes in werk- en privéomstandigheden geeft regie terug op het leven. In de natuurlijke omgeving van het voormalig klooster Nieuw Sion kan men deelnemen aan workshops of meerdaagse programma’s die ondersteund worden door professionals op het gebied van arbeids- en organisatiepsychologie, natuur, voeding, slaap, vitaliteit, gedragspsychologie en ontspanningstechnieken. Met meer energie, balans, gezondheid en werkvermogen als resultaat. De programma’s zijn geen deeloplossing, maar een totaalaanpak. Om preventief te werken aan gezondheid, (werk)geluk en duurzame inzetbaarheid. 

www.jijmag.nu 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *