goede voornemens - persoonlijk blog

Goede voornemens

Ik heb er even over gedaan, maar ik heb ze: goede voornemens voor 2022.

De drukke decembermaand bood teveel afleiding en afronding voor reflectiemomenten en de eindejaarsbreak  stond in het teken van uitrusten, familie en het gezin. Omdat ik niet weer multitaskend en druk-druk-druk het nieuwe jaar in wilde rennen, ben ik toch afgelopen week even stil gaan staan bij de 365 – minus 11 dagen die nog voor me liggen. Ik deel mijn bespiegelingen graag met jou. Het gaat niet zozeer om het wát (daar ligt al een ander plan voor), maar om het hóe. Ik hoop dat ik je met mijn vijf punten kan inspireren of dat we gedurende het jaar wat kapstokken hebben om het samen over de voortgang te hebben. Goede adviezen, andere inzichten en ervaringen van anderen laat ik me graag aanleunen!

1. Lichaam en geest 

Allereerst (en daar kan niemand een stok tussen krijgen) ben ik van mening dat gezondheid de basis is van alles. Ons dierbaarst en meest kwetsbaarst, dat ervaren we nu allemaal meer dan ooit. Daarom ben ik ervan overtuigd dat we, individueel én collectief goed voor elkaar moeten zorgen. Voor een gezonde geest in een gezond lichaam, met een goede balans tussen in- en ontspanning. Mijn voornemen is om verder te investeren in JIJ MAG.nu waar alles samenkomt. Maar ook om zelf zoveel mogelijk tijd door te brengen in de natuur, gezond te eten en meer te bewegen. Daarom: dry January (plus de rest van het jaar wat minder) en bedrijfsfitness. Opgeven is geen optie meer. Dus morgen spierpijn!

2. Uit mijn comfortzone

Meegaan in de veranderende wereld waarin wij nu leven door continu dynamiek aan te brengen je  (werkende) leven. Dat maakt je niet alleen veerkrachtig en duurzaam inzetbaar, maar ook waardevol voor de mensen die met je samenwerken. Wees nieuwsgierig, leergierig, doe nieuwe dingen en af en toe iets wat je nog nooit eerder deed. In het verleden deed ik een cursus cafébedrijf, leerde nautisch navigeren, boeddhistisch mediteren, de Spaanse taal en de kneepjes van beleggen (nooit goed in geworden trouwens). Ik zoek het nu iets dichter bij huis; ik schafte een cursus fotografie aan en kocht een mooie multimedia camera. Je gaat hopelijk wat mooie (amateur)plaatjes of filmpjes van me zien dit jaar.

3. De kracht van focus

De techniek zorgt ervoor dat we 24/7 aanstaan. Dat we blootstaan aan verleidingen en de hele dag gestoord worden. En bovendien teveel willen doen, in te weinig tijd. De techniek heeft het ons niet makkelijker gemaakt, maar juist moeilijker. Ik wil de kunst leren van het verdiepen en vertragen. Minder vluchtig werken en taken afvinken, maar vaker werken in een diepe workflow, waarbij mijn cognitieve én creatieve vaardigheden optimaal worden benut teneinde een nog hoge(re) kwaliteit van werk te leveren. En daar horen meer (vak)boeken lezen en inspiratie opdoen absoluut bij.

4. Beter plannen

Een van mij natuurlijke talenten is plannen en organiseren. Maar door mijn eeuwig enthousiasme bij punt 2 is nee zeggen niet mijn sterkste kant. Zeker niet tegen ‘leuke klanten’ een ‘uitdagende klussen’. Dus plan en organiseer ik het er altijd wel tussen. Waardoor mijn goede voornemen bij punt 3 in gevaar komt (en af en toe mijn nachtrust). Dat vraagt om anders plannen en ja, soms misschien een keertje ‘nee’ zeggen of samen met klanten meer ruimte zoeken in de planning.

5. Niet meegaan met de massa

Het laatste voornemen is om sterk intuïtief mijn eigen weg en plan te blijven volgen. Want om het vliegen van de tijd te stoppen en bewuster bezig te zijn met mijn doelen en de manier waarop ik die wil bereiken, moet ik keuzes maken. Niet alleen ik, maar iedereen. Want we zijn drukker dan ooit, door social media, FOMO en allerlei culturele en sociale conventies. Ik hoop dat het me lukt en ik realiseer me dat het doorzettingsvermogen en wilskracht vraagt. Maar uiteindelijk worden we daardoor – maar mijn mening – unieker, creatiever en onderscheidener dan de rest . En daar heeft de wereld heel erg behoefte aan! Zowel op organisatieniveau als op individueel niveau als mens.

Het is volgende week dus géén Blue Monday! Er is géén plan B: plan A is de weg. Want opnieuw beginnen kan iedere dag, dus voornemens voor een heel jaar zijn eigenlijk onzin.